Eind 2013 had Eric Mattheeuws het idee om de transportbedrijven in groenere banen te leiden. Door samenwerking van Fluxys en Romac Fuels zijn we in maart 2014 begonnen aan de bouw van een LNG tankstation op onze site te Veurne. Het LNG station is operationeel sinds 15 november 2014. Dit LNG station is toegankelijk voor elk transportbedrijf met LNG trucks.

Begin 2015 speelde Romac Fuels met het idee om ook voor de personenwagens een milieuvriendelijkere oplossing te vinden, daarom hebben ze besloten een aanvraag in te dienen tot constructie van een CNG station. Het CNG station is operationeel sedert begin november 2017. Dit station is toegankelijk voor particulieren en zelfstandigen. Vergeet niet dat u ons moet informeren dat u graag CNG wilt tanken alsook dat u van uw autoverdeler de correcte informatie hebt gekregen omtrent het CNG tanken.

Wij werken aan een groenere toekomst, hopelijk u ook?

CNG is de Engelse afkorting van ‘compressed natural gas’. Dat is in het Nederlands als aardgas op druk. Het wordt dus door aardgas gemaakt, met behulp van druk rond de 200 bar. Bij Romac Fuels zullen we werken als volgt; het gas komt niet van het net, maar van onze reeds bestaande LNG installatie. LNG, het vloeibaar aardgas wordt dan verpompt en op de gewenste druk verdampt. Zo wordt het CNG – wat minder ruimte inneemt en ideaal qua volume is voor de personenwagen of bestelwagen. De opslag wordt hiervan gedaan in stalen cilinders naast het huidig LNG station. In uw wagen zult u in plaats van een tank, met een gasfles rondrijden. Bekijk het als het LPG-principe maar minder gevaar.

LNG staat voor Liquified Natural Gas (vloeibaar aardgas).
Aardgas wordt vloeibaar gemaakt door te koelen tot -162°C bij normale druk. Bij het vloeibaar maken wordt het volume van het gas verkleint. Het neemt in vloeibare vorm ongeveer 600 maal minder volume in dan in gasvorm.
LNG kan gemakkelijk getransporteerd worden van de bron naar een opslagplaats (vb. LNG-terminal Zeebrugge). LNG is door zijn compacte vorm en hoge energiewaarde een ideale brandstof voor zwaar wegvervoer.

Goedkoop

LNG is goedkoper dan anders fossiele brandstoffen voor dezelfde energie-inhoud.
CNG is goedkoper dan diesel voor dezelfde energie-inhoud. CNG wordt verkocht per Kg – niet per liter. Momenteel draait de prijs rond 1 euro per kilo. Dit heeft ongeveer een calorische waarde rond de 11.5995 kWh/m3.

Schooner

LNG is een reukloos, niet giftig en niet corrosief gas. Het is de schoonste fossiele brandstof die er is.
CNG geeft in vergelijking met benzine een reductie van 20-25% CO2-uitstoot. Tov diesel geeft dit een reductie van 9% CO2-uitstoot.

Veilig

LNG is niet brandbaar. LNG verdampt vlug en laat geen sporen na op water of grond. Bij een lek zal LNG dus gewoon verdampen.
CNG is niet giftig of corrosief, het is zoals LNG de schoonste fossiele brandstof momenteel. Het is even ‘ongevaarlijk’ als diesel. Dus de schrik om de stap te zetten mag zeker thuis blijven.

Aardgas wordt in de producerende landen vloeibaar gemaakt en opgeslagen in een tank voor het naar een LNG-schip wordt overgepompt.
Daarna brengt het schip het LNG naar zijn bestemming waar het terug opgeslagen wordt in geïsoleerde tanks op -162 °C. Naargelang de vraag wordt het LNG terug gasvormig gemaakt en in het net gestuurd. Zoals in België in de LNG-terminal van Zeebrugge.
LNG wordt vooral geproduceerd in Qatar, Maleisië, Indonesië, Australië, Nigeria en Trinidad.

We kunnen CNG zowel op het net terugvinden – dus het oorspronkelijk gasnetwerk in België. Of we kunnen het via LNG (waarvan we later CNG+ kunnen maken)- schepen laten invoeren in België – op de terminal van Fluxys. Daar hebben ze de infrastructuur om de schepen te lossen – het LNG op te slaan – in trucks te laden – zo naar ons te laten vervoeren. De oorsprong van LNG is verschillend. Waar een bron van olie is, is eigenlijk ook een bron van gas, waarvan er LNG kan gemaakt worden. De upcoming landen mbt LNG (en dus CNG) zijn Qatar, Maleisië, Indonesië, Nigeria, Trinidad, Mozambique, UAE, Oman…

Het LNG wordt op gelijkaardige manier getankt als een andere brandstof. Er zijn enkele bijkomende maatregelen nodig omdat men werkt met een cryogene vloeistof (vloeistof op een extreem lage temperatuur, hier -162°C). Er wordt een veiligheidsbril, en isolerende handschoenen gedragen.
De tank waarin LNG wordt getankt is een goed geïsoleerde tank. Men kan deze tank het best vergelijken met een grote thermoskan. Hierin wordt het koude LNG vloeibaar gehouden. Om LNG te gebruiken als brandstof wordt het eerst verdampt tot een gas. Dit gas wordt dan aan de motor geleverd om verbrand te worden.

Er zijn twee manieren om LNG te gebruiken als motorbrandstof:

  • Dual-fuel: diesel en LNG wordt gebruikt als brandstof.
  • Mono-fuel: alleen LNG wordt gebruikt als brandstof.

Dual-fuel:
Bij een dual-fuel motor wordt er aan de werking van de dieselmotor niets veranderd. Er worden gasinjectoren geplaatst in de luchtinlaat van de diesel en er wordt een bijkomende motorsturing geplaatst. Een deel van de diesel wordt vervangen door LNG. Dit kan oplopen tot 60% – 70% substitutie. De energie-efficiënte van een dieselmotor wordt dus behouden. Dit resulteert in een schonere verbranding en een vermindering van de CO2-uitstoot. Deze motor kan rijden op 100% diesel indien LNG niet beschikbaar is.

Mono-fuel:
Een mono-fuel motor werkt zoals een benzinemotor. Het gas wordt verbrand door middel van een ontstekingsplug.

Om CNG te tanken in uw personenwagen wordt een gelijkaardige manier gebruikt, u neemt het pistool uit de houder & koppelt dit aan de vulmond. Druk de hendel van het pistool volledig in en u zult een druk voelen waardoor u weet dat het tankpistool vergrendeld is. Op de pomp moet u vervolgens op de startknop drukken. Metingen zullen gebeuren tijdens het tanken, maar wanneer de wagen volgetankt is, zal het tanken automatisch stoppen. Indien u niet vol wil tanken, kunt u steeds op de stopknop drukken. Verder moet u het pistool ontkoppelen & lostrekken van de vulmond om terug in de houder te plaatsen. Romac Fuels zal werken met een fastfillsysteem waardoor het tanken even snel gaat als het tanken met diesel of benzine. Geen langere wachttijden dus aan de pomp. Indien u zich een CNG wagen aangekocht hebt, gelieve ons te verwittigen zodanig wij uw huidige tankkaart kunnen aanpassen om CNG te tanken. Wij zouden ook moeten weten indien u de nodige informatie gekregen hebt omtrent het CNG tanken. Aarzel niet om ons te contacteren indien problemen.

Bent u geïnteresseerd om een CNG-wagen/bestelwagen te kopen? Wij kunnen u alvast op pad helpen betreffende uw keuze. We merken dat reeds veel bekende constructeurs een CNG wagen in hun gamma hebben. De overtreffende constructeur is wel Fiat. Fiat is Italiaans en in Italïe is de CNG markt reeds sterk geëvolueerd aangezien zij reeds na WO2 met CNG begonnen zijn als brandstof. Daarnaast heeft ook Volkswagen een collectie van 7 wagens op CNG. Ook Seat volgt met 2 wagens. Audi heeft de A3 gelanceerd in 2014. Skoda heeft ook 1 wagen op CNG. Opel heeft de Zafira en Combo Tour als CNG-wagen in collectie. Volvo heeft daarnaast ook 2 wagens rijden en ook Mercedes als Lancia hebben een wagen op CNG. Andere merken en modellen zijn onderweg !